„Паяжината на грешките“ в грижата за кожата

Водени от желанието да изглеждаме добре, често не осъзнаваме как допускаме опасни грешки в грижата за кожата.

Тъмната страна на слънцето 

Ако някой ви каже, че темпото, с което остарявате, се дължи само на гените ви, не му вярвайте. Проучванията показват, че 80% от стареенето на кожата се дължат на фактори от околната среда, а само 20% на нашите гени. 

Слънцето е фактор номер едно за бързо остаряване. Изгарянето на кожата, прекаленото стоене на слънце, липсата на добра слънцезащита или недостатъчната ѝ употреба, постигнането на неестествено кафяв тен – всичко това води до трайно увреждане на кожата и бързо състаряване.

Слънцезащитните кремове също не могат да помогнат напълно. Повечето хора не знаят, че дори от движение на слънце в градски условия се получава т.нар. фотостареене на кожата. 

Така например, жените от държави с хладен и влажен климат, имат много по-дълго млада и хидратирана кожа в сравнение с тези, които живеят в горещ, слънчев и сух климат. 

Вредните ефекти на UVA и UVB лъчите се натрупват с времето и кожата „помни“ всяка фотовреда. Ултравиолетовите лъчи увреждат еластина и с времето кожата става отпусната и вяла, образуват се лунички, петна, бръчки и пукнати капиляри. За съжаление, грешките със слънцето в ранните години водят до видими промени и повишен риск от рак на кожата в зряла възраст.

Опасностите от ползването на солариум

Тенът, получен от солариум, може да има много висока цена. Все повече проучвания показват, че солариумите имат много вредно действие върху кожата и увеличават риска от рак на кожата. 

Рискът от развитие на меланом, най-агресивният тип кожен рак, нараства до 59%, ако сте започнали да използвате солариум преди 35-годишна възраст. Затова проявете предпазливост и умереност.

Драстичните диети

През по-голямата част от съзнателния си живот, много жени са склонни да се подлагат на драстични модни диети, еднообразно и нискокалорично хранене. Но рязкото отслабване и напълняване предизвикват отпускане и преждевременно състаряване на кожата. 

Всяко еднообразно хранене в дългосрочен план е причина за значителни дефицити на витамини, минерали, изчерпване на ензими и други важни за тялото вещества. Поддържането на изключително ниско тегло над 40 години допълнително засилва нормалния процес на намаляването на колагена с възрастта и води до ранно образуване на бръчки. Доброто балансирано и разнообразно хранене е важно условие за здрава и млада кожа. 

Хронични заболявания

Всяко едно хронично заболяване намалява ресурсите на тялото и оставя видими следи по кожата. Затова е важно да се поддържа и да се мисли за здравето. На хората с хронични заболявания, независимо от възрастта, им се налага да полагат повишени грижи за кожата на лицето и тялото. 

Красивата сияйна кожа е признак на добро телесно здраве. Тя е отражение на нормалното функциониране на вътрешните органи и по-специално на храносмилането, черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. 

Хормонален дисбаланс

В различните периоди от живота на една жена са налице хормонални промени, които пряко влияят на състоянието на кожата и на нейната регенерация – менструален цикъл, бременност, кърмене, менопауза. 

Заболявания на яйчниците, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, панкреаса или хипофизата също водят до преждевременно стареене.

Във всяка една възраст, жената има много възможности да поддържа кожата си с добър тонус, здрав и равен тен, достатъчно добра хидратация и регенерация.

За повече информация и помощ можете да се обърнете към нашата индивидуална програма за красота и подмладяване отвътре и отвън.