relaxing-woman-meditating

Стресираната кожа

Мозъкът и кожата са неразривно свързани. Когато сме под стрес, кожата силно страда от високите нива на кортизол. Този хормон има за цел да ни помогне да се справим със стреса, но всъщност предизвиква редица неприятни последици за кожата. Знаете ли например, че високият кортизол води до лош тен, изсушаване на кожата, зачервявания, възпаления или акне. Всяка жена се притеснява, ако не изглежда добре. Притеснението обаче води до ново повишаване на кортизола и нови поражения на тялото, и в частност на кожата. Така се завърта един порочен кръг.

Признаците на стресираната кожа и как да ги повлияем:

1. Сухота на кожата

Високите нива на кортизол водят до дехидратация и сухота на кожата. 

Самопомощ: специална козметика за суха кожа, например козметичната линия VRadiance.

2. Лош тен

Стресът влошава кръвоснабдяването на кожата, което води до намалено снабдяване с кислород и хранителни вещества. Обновяването на клетките също се нарушава.

Самопомощ: 

 • антиоксиданти и минерали с противостресов ефект като магнезий и цинк,
 • качествена козметика, която подобрява храненето на кожата и нейната регенерация,
 • масаж или самомасаж на кожата – подобрява циркулацията на кръвта и лимфата.

3. Акне или други възпаления на кожата

В някои случаи повишеният кортизол води до отделяне на повече себум от кожата, при което може да има запушване на пори и акне.

Самопомощ: 

 • почистване на кожата, но без използване на препарати, които силно обезмазняват кожата, защото това води до защитно повишено образуване на себум от кожата,
 • Шуслерови соли и хомеопатия за акне.

4. Зачервявания по кожата или Розацея

Повишеният кортизол разрушава нормалното образуване на колаген и еластин. Той също така води и до пукване на капиляри.

Самопомощ: използване на качествена козметика, която стимулира образуването на колаген и заздравява капилярите на кожата.

Както вече споменахме, кожата се влияе много силно и от нашите емоциии. Затова ще споменем средства за самопомощ, с които можем да успокоим ума, а оттам и да подобрим външния си вид.

Няколко начина за намаляване на кортизола и подобрение на кожата  чрез въздействие върху мозъка:

 1. Кратки „изключвания“ от стреса с 10-15 минутни паузи от успокояваща музика или слушане на природни звуци, пиене на любима напитка без кофеин или следобедна кратка дрямка. 
 2. Отпускане на ума и тялото чрез 10-20 минути медитация или йога, или стречинг рано сутрин или късно вечер.
 3. Разходка до работа или в парка за половин час.
 4. Физически упражнения поне 3-4 пъти седмично. Чрез мускулите ще се освободите от хормоните на стреса.
 5. Хомеопатични лекарства, Шуслерови соли и хранителни добавки срещу стрес. Ефектът им може да се усети още в първите дни след употребата им. 
 6. Техника за емоционална свобода – сеансите при тази техника траят средно около 10-тина минути, но успокоителният им ефект е удивително бърз. Проучвания показват намаляване с около 40% на кортизола и другите хормони на стреса при правилно приложение.
 7. Неврографика – въздействие върху мозъка чрез рисуване по определен начин на проблема, който ви стресира. Чрез рисунката, следвайки определен алгоритъм, създавате нови невронни пътища, т.е. променяте ситуациите в живота си и начина, по който реагирате на тях.
 8. Масаж на тялото.

Никой от нас не живее в среда без стрес. Но можем да намалим неговия ефект с любов и грижа за себе си.